ای ام را در شبکــــــه‌های اجتماعــــــی دنبــــــال کنید

پینگو و دوستان! معرفی و مقایسه‌ی توزیع‌های لینوکس

لینوکس با نماد پنگوئن معروف خود یک دنیای متن‌باز و تقریبا رایگان برای توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویسان را ایجاد کرده است. افرادی که مجبورند ساعت‌ها مثل پنگوئن پشت رایانه خود مشغول به کدنویسی و رفع اشکال باشند! به لطف گستردگی انواع لینوکس (توزیع‌ ها) انتخاب شاید کمی سخت شود. در ادامه به بررسی برخی از توزیع های معروف لینوکس می‌پردازیم تا سیستم‌عامل لینوکسی مناسب خود را پیدا کنید.

🔗 اوبونتو (Ubuntu)

در سال ۲۰۰۴، مارک شاتل‌ورث، در آفریقا، رویای دسترسی همگانی به لینوکس را در سر داشت و توانست در شرکت کنونیکال اوبونتو را تولید کند. اوبونتو از زبان بانتو برگرفته شده و معنای “انسانیت با دیگران” را دارد. هدف اصلی اوبونتو، ساده‌سازی لینوکس برای کاربران معمولی بود. با رابط کاربری گنوم و سیستم به‌روزرسانی آسان، اوبونتو دروازه ورود میلیون‌ها نفر به دنیای متن‌باز شد! علاوه بر نسخه‌ی اصلی، اوبونتو توزیع‌های دیگری مانند Kubuntu (با محیط KDE)، Xubuntu (سبک‌تر و مناسب برای ماشین‌های قدیمی) و Lubuntu (با محیط LXQt) نیز دارد. معمولا در سال ۲ به‌روزرسانی کلی برای این توزیع عرضه شده و نرم‌افزارهای آن به صورت مرتب و راحت به‌روز می‌شوند.

🔗 آرچ لینوکس (Arch Linux)

در سال ۲۰۰۲، جاد وینت، آرچ لینوکس را با فلسفه‌ای متفاوت بنیان گذاشت: Keep It Simple (آسان و ساده بگذارش.) این توزیع (نسخه) برای توسعه‌دهندگان و کاربرانی طراحی شد که می‌خواهند کاملاً کنترل سیستم خود را در دست داشته باشند. آرچ با فرآیند rolling-release، همیشه آخرین نسخه نرم‌افزارها را در اختیار شما قرار می‌دهد و به‌روزرسانی‌ها لحظه‌ای در سیستم می‌توانند جایگزین شوند. نصب و پیکربندی آن کاملا به صورت دستی است تا به کاربران اجازه دهد هر جزئی از سیستم را دقیقا مطابق میل خود تنظیم کنند.

🔗 دبیان (Debian)

توزیع (نسخه) دبیان از سال ۱۹۹۳ و توسط ایان ماردک متولد شد. این توزیع به عنوان یک پروژه خصوصی و کاملاً متن‌باز شناخته می‌شود که بر پایداری و امنیت تمرکز دارد. این نسخه دومین توزیع قدیمی هنوز در دست توسعه، در دنیای لینوکس است. دبیان خود یک والد برای بسیاری از توزیع‌های دیگر مانند اوبونتو محسوب می‌شود و به دلیل سیاست‌های سختگیرانه در انتشار نرم‌افزار، اعتبار بالایی دارد. این توزیع به شاخه‌های Stable، Testing و Unstable (نسخه‌ی آزمایشی، پایدار و غیرپایدار) تقسیم شده که هر کدام برای گروه‌های مختلف کاربران (از محیط‌های تولیدی تا علاقه‌مندان به آخرین ویژگی‌ها) مناسب هستند.

🔗 کالی لینوکس (Kali Linux)

کالی در سال ۲۰۱۳ توسط گروه Offensive Security به عنوان جایگزین BackTrack Linux متولد شد. این توزیع (نسخه) کاملاً برای متخصصان امنیت اطلاعات و تست نفوذ طراحی شده است. با بیش از ۶۰۰ ابزار امنیتی پیش‌نصب مانند مانند Metasploit، Nmap، Wireshark و بسیاری دیگر، کالی به سیستم‌عاملی کاملا آماده و متفاوت برای محققان امنیتی تبدیل شده است. استفاده از ساختار دبیان در کالی نیز باعث شده تا پایداری و مدیریت بسته‌ها در این توزیع به شکلی منسجم و راحتی انجام شود.

🔗 راکی لینوکس (Rocky Linux)

راکی لینوکس در سال ۲۰۲۱ توسعه داده شد. هدف از آن، ایجاد جایگزینی کاملاً رایگان و سازگار با CentOS مبتنی بر RHEL بود. چرا که شرکت رد هت توسعه این نوع CentOS را متوقف کرده بود و نسخه جدید آن یک جایگزین نبود. نسخه‌ی جدید CentOS دیگر سازگاری با رد هت انترپرایز (RHEL) نداشت. لذا راکی به عنوان جایگزین رایگان و سازگار با CentOS ایجاد شد. نام راکی برگرفته از نام همکار قبلی گروگی کرتزر (موسس این توزیع) در پروژه CentOS است.

🔗 سوس لینوکس (SUSE Linux Enterprise)

سوس در آلمان متولد شد و از سال ۱۹۹۲ فعالیت خود را آغاز کرد. این لینوکس با تمرکز بر بازارهای سازمانی و محیط‌های حرفه‌ای، به عنوان یک سیستم عامل پایدار و کارآمد برای شرکت‌ها و موسسات بزرگ شناخته می‌شود. این سوس لینوکس ابزار YaST برای مدیریت سیستم که یکی از قوی‌ترین ابزارهای پیکربندی در دنیای لینوکس است را دارد و به همین علت به نوعی متفاوت است.

🔗 فدورا لینوکس (Fedora Linux)

در سال ۲۰۰۳، شرکت رد هت به توزیع قبلی خود پایان داد و تصمیم به ایجاد یک توزیع نوآورانه گرفت که آخرین فناوری‌ها را زودتر از سایر توزیع‌ها معرفی کند و برای حفظ جامعه لینوکسی و توسعه‌دهندگان آن را رایگان کرد. فدورا را عرضه کرد و هم‌زمان با بهره‌گیری از همان ساختار و استفاده از ایده‌های کاربران نسخه‌ی پولی نیز با نام رد هت انترپرایز لینوکس عرضه نمود. نام “فدورا” از کلاه سنتی آمریکایی گرفته شده و نمادی از آزادگی و نوآوری است. این توزیع به عنوان آزمایشگاه زنده برای فناوری‌های لینوکس شناخته می‌شود. فدورا توسعه‌دهندگان و علاقه‌مندان زیادی را به خود جذب کرده و باعث توسعه بیشتر و بهتر ساختار رد هت شده است.

نکته پایانی

هر (توزیع) نسخه‌ی لینوکس ایده و ویژگی‌های منحصر به فردی دارد که آن را از سایرین متمایز می‌کند. انتخاب شما باید براساس نیازها، مهارت‌ها و هدف‌های شما باشد.

تجربه استفاده خود از توزیع‌های مختلف لینوکس را در بخش نظرات مطرح کنید.

❤️ ای ام را در شبکــــــه‌های اجتماعــــــی دنبــــــال کنید

    این مطلـــــب را با دوستـــــان خـــــود به اشتـــــراک بگذاریـــــد

سید علی عترتی

برنامه نویس, طراح وب و بازی ساز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *